Blogg, Tips

Säkerheten på arbetsplatsen och hemma

Varje år drabbas omkring 5 500 personer av hjärtstopp i Sverige. Det här kan såklart hända vart som helst vilket gör att det är viktigt att ha rätt utrustning både hemma och på jobbet. Forskning har visat att ungefär 70 % av personerna som får hjärtstopp blir återställda om någon har påbörjat HLR samt använt en hjärtstartare inom tre minuter.

Se till att ha rätt utrustning tillgänglig

Med ovanstående siffror i minnet inser vi alla vikten av att ha en hjärtstartare tillgänglig för att få både familj och personal att känna sig trygga. Utöver hjärtstartaren är det även viktigt att förbereda sig för andra olyckor som kan inträffa. Därför bör varje hem och arbetsplats ha både brandfilt och brandsläckare. Behöver du investera i ny säkerhetsutrustning kan du klicka här.

Så utför du HLR

Även om det finns rätt utrustning inför en olycka är det ändå viktigt att veta hur du utför HLR, alltså hjärt- och lungräddning.

Du börjar med att kolla om personen är vid medvetande och om personen andas ordentligt. När du ska börja med kompressionerna lägger du händerna mitt på personens bröstkorg. Sedan trycker du ner bröstkorgen minst fem centimeter. Vid inblåsningarna sätter du dina fingrar under hakan på personen och för huvudet bakåt. Sedan blåser du in luft tills bröstkorgen lyfter.

Jane Larsson (Author)